Навигация

Новини

Заместник-изпълнителният директор на агенция Фронтекс Хил Ариас: Границата между България и Турция е една от най-горещите точки на външните граници на ЕС

Приключи учението "Тракия" 2009 на българо-турската и гръцко-турската граници. Основна цел-да се извърши тренировка на координацията, която Фронтекс упражнява върху своите групи за бърза гранична намеса /RABIT - Rapid Border Interventional Team/

Приключи учението “Тракия” 2009, което агенция Фронтекс организира на българо-турската и гръцко-турската граници. Основна цел на учението беше да се извърши тренировка на координацията, която Фронтекс упражнява върху своите групи за бърза гранична намеса /RABIT - Rapid Border Interventional Team/. За една седмица 40 членове на RABIT от 20 стани членки на ЕС “оказваха помощ” на българските и гръцките гранични полицаи във въображаема ситуация, свързана с миграционен натиск.
Границата между България и Турция е една от най-горещите точки на външните граници на ЕС, наред с турско-гръцката, където миграционният натиск е още по-голям. Това заяви заместник-изпълнителният директор на агенция “Фронтекс” Хил Ариас на брифинг пред български и гръцки журналисти на ГКПП – Капитан Андреево. Все още не е имало реална ситуация, в която да използваме групите RABIT , но искаме да сме добре подготвени. Затова всеки път включваме нови предизвикателства пред екипите. Досега Фронтекс е провела 3 учения на групите – в Португалия, Словения и Румъния. Сегашното учение се характеризира с използването на по-добра техника от предишните. В този смисъл  неговата роля е изпълнена. Можем да кажем, че Фронтекс има резерв от 600 полицаи с различни профили на работа и с добра оперативна съвместимост.
Комисар Стоян Стоянов, директор на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Елхово представи статистиката от учението. През изминалата седмица съвместните екипи, работили на българо-турската граница, са разкрили 15 случаи на контрабанда, извършени от български граждани и един случай на контрабанда, извършена от грузинец, по различни причини на трите българо-турски ГКПП не са допуснати да влязат 20 граждани от трети страни, на зелена граница при опит за незаконно преминаване са задържани един палестинец и един грузинец. На 18 май на ГКПП – Капитан Андреево е задържан турски гражданин с фалшива карта за пребиваване в Италия.
Българските и гръцките журналисти наблюдаваха различни гранично-контролни мероприятия на ГКПП-Капитан Андреево, извършени от български гранични полицаи и членове на RABIT групите – съвместни паспортни проверки, лаборатория за вторичен контрол на документи, газ-анализатор, рентген за товарни автомобили, детектор “туптящо сърце”, ендоскоп – оптичен шнур, завършващ с камера за наблюдение на кухини в МПС и други.  

 

 

Снимки