Навигация

Новини

Гранични полицаи от РГС – Смолян задържаха 25 иракчани, укрити в камион

Задържан и шофьорът, албанец с неустановена самоличност

 

Вчера на ГКПП – Кулата пристигнал за влизане в страната товарен автомобил “Рено” с гръцки регистрационен номер. Шофьорът представил за проверка гръцка лична карта, която граничните полицаи от пръв поглед  установили, че е фалшива. Гръцката шофьорска книжка и регистрационния талон на камиона също се оказали фалшиви.
 Граничните полицаи извършили проверка на товарното помещение. На пода на полуремаркето, под превозваните платове,  е открит специално пригоден тайник. В него са намерени 25 мъже, без документи за самоличност, по техни данни иракски граждани. В момента, в който бил отворен тайникът, нелегалните емигранти били в тежко състояние. Граничните полицаи бързо ги извадили на въздух. След като се посъвзели, иракчаните казали, че ако не са излезли в този момент, са щели да се задушат. Прегледани са от лекаря на ГПУ-Петрич.
 Нелегалните емигранти заявили, че са укрити в тайника на камиона на паркинг в района на Атина. Те признали, че са пристигнали нелегално в Гърция по суша и по море. Платили са по 5 000 евро на гръцки граждани, организирали канала за трафик на хора до Германия.
 Шофьорът, по негови данни албански гражданин, заявил, че също е нает от гърци да закара камиона до Германия. Товарният автомобил е с пренабити номера, натоварената стока – платове – е с неустановен произход.
 Уведомени са гръцките гранични власти. Работна група, начело с заместник-директора на полицията в гр. Серес, е пристигнала в ГПУ-Петрич. Те работят заедно с българските гранични полицаи по разкриване на международния канал за трафик на хора.
 Случаят се наблюдава от окръжната прокуратура в Благоевград.

 


 

• Илюстрация